Visa & Documenten

Dit is waarschijnlijk niet het meest interessante onderdeel van je reis, maar wel noodzakelijk. Zorg dat je altijd de juiste documenten bij je hebt voor alle landen die je gaat bezoeken.

paspoortPaspoort: je paspoort moet je altijd bij je hebben. Ben voorzichtig met het afgeven van je paspoort, soms is het nodig om bijvoorbeeld de receptie van je hostel een kopie te laten maken maar zorg dat je je paspoort zo snel mogelijk weer terug hebt. Maak voor de zekerheid ook zelf een kopie en bewaar deze vervolgens op een andere plek dan het orrignieel, of nog slimmer, in de cloud. Vanzelfsprekend is dit kopie niet rechtsgeldig maar het is wel handig mocht je het orrigineel verliezen. Let er ook op hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn bij terugkomst, die verschilt per land en is onder andere te checken bij: CIBT Visas. Ook heb je voor de meeste visa’s een volledig witte pagina nodig in je paspoort, dus ook bij te veel stempels wordt het tijd voor een nieuwe! Mocht je paspoort verliezen meld dit dan snel mogelijk bij de Nederlandse ambassade en als het gestolen is ook bij de politie. Op basis van je kopie krijg je dan meestal vrij snel een tijdelijk noodpaspoort.

Visa: dit geeft je toestemming om het land binnen te gaan. Of je een visum nodig hebt, wat je moet doen om het aan te vragen en de kosten verschillen per land. Je kunt dit onder andere checken bij: CIBT Visas. Het is meestal het makkelijkste en goedkoopst om je visum te regelen in Nederland, maar let wel op de geldigheidsduur. Sommige visa zijn maar beperkt geldig dus vraag het niet te vroeg aan. Er zijn verschillende soorten visa: doorreis, toerist, zakelijke, student of werk visa. Daarnaast heb je nog ‘single-entry’ visa of ‘multiple-entry’ visa, voor een eenmalig of meerdere malen bezoek. Je kunt je visum direct aanvragen bij de ambassade, dit scheelt geld omdat je niet betaalt aan een visumdienst. Echter kost dit wel meer tijd, dus dat is een afweging die je moet maken.