Veiligheid

De meeste mensen die je zal ontmoeten zullen vriendelijk en behulpzaam zijn, maar helaas zal dit niet voor iedereen gelden. Daarom kan het geen kwaad om bedachtzaam op reis te gaan. Als je net aankomt ben je meestal het meest vatbaar voor overvallen, je loopt nog wat onwennig rond, je bent waarschijnlijk moe en je weet de weg nog niet.

SafetyWaardevolle spullen: zorg dat je altijd weet waar je deze hebt en verdeel ze tussen meerdere locaties. Dus een deel van je geld in je portomonee of (hand)tas en de rest in je backpack. De belangrijkste spullen zoals je paspoort en credit card zijn het veiligste in een ‘money belt’ onder je kleding. Let er wel op dat je hier geen geld uithaalt op openbare plaatsen.

Risico plaatsen: vanzelfsprekend trekken toeristische plekken zakkenrollers, dus let vooral hier op. Ook het openbaar vervoer is een risico omdat het normaal is dat mensen dicht op elkaar staan voel je niet altijd als er iemand in je tas zit te graaien. Draag je rugzak daarom altijd op je buik zodat je er goed zicht op houdt. En net zoals in elke Nederlandse stad, loop niet alleen op afgelegen plekken, vooral in het donker. Rij ook alleen in geregistreerde taxi’s en als je het niet vertrouwd, niet instappen en de volgende aanhouden.

Hostels: er is een groot verschil in de kwaliteit van de hostels en dus ook in de veiligheidsmaatregelen. Zorg dat je je kamerdeur altijd achter je op slot doet en  niet snachts met de deur open slaapt (ook al is het heel warm). Gebruik daarnaast waar mogelijk de kluisjes en let op bij het opladen van je telefoon, laptop of camera. Zeker op slaapzalen of in de badkamers zijn dit gewilde objecten om uit het stopcontact te halen. Als alleen reizende vrouw is het ook niet verstandig om tegen vreemden te zeggen waar je precies verblijft, mocht je willen afspreken doet dit dan de eerste keren op een openbare plek.

Overval: echte overvallers zijn schaars, zakkenrollers komen veel vaker voor. Maar mocht je toch worden overvallen ga dan  niet de held uit hangen, geef de zakkenrollers snel wat ze willen. De meeste zullen het aanpakken en snel wegrennen.  Je moet erna natuurlijk wel gelijk aangifte doen bij de politie en eventuele gestolen creditcards blokkeren. Mocht je niet onder de indruk zijn van je overvaller, schreeuw dan om hulp en ren snel weg, voorkom in ieder geval een gevecht.

Oplichterij: hou er rekening mee dat in de meeeste landen de gemiddelde reiziger relatief gezien enorm rijk is ten opzichte van de locals, dus er zullen veel mensen uit zijn op je geld. Er zijn veel verschillende scams bekend maar de meest voorkomende zijn geld wisselen, nep politie die je een boete geven die direct betaalt dient te worden of goedekope deals voor bijvoorbeeld edelstenen (die nep blijken te zijn). Bij alles geldt, hou je verstand erbij en laat je niet afleiden door schattige kinderen, knappe vrouwen of charmante mannen.

Buitenlandse GevangenisWet- en regelgeving: als je wet overtreedt kan geen ambasse je helpen, dus hou het legaal. Verdiep je van te voren een beetje in de lokale wetgeving zodat je niet voor verrassingen komt te staan en hou er rekening mee dat de meeste landen een stuk strenger zijn dan in Nederland!

Drugs: als het makkelijk verkrijgbaar is betekend dit niet dat het ook legaal is, ook is de kwaliteit van drugs moeilijk te achterhalen in het buitenland. Hou ook nooit even iets bij je van iemand anders om te voorkomen dat je wordt aangehouden met drugs in je bezit.

Sex: veilige sex is in het buitenland nog belangrijker dan thuis, SOA’s en HIV zijn veel voorkomend is andere delen van de wereld, vooral in Afrika is het aantal besmette mensen enorm hoog.

Voor de actuele situatie in een land en een up to date reisadvies kun je het beste altijd even kijken op de site van de Rijksoverheid of download de handige app 24/7 BZ Reis.