Gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen, dus het is belangrijk om een paar dingen te checken en regelen voor dat je op reis gaat:

Vaccinaties: check altijd of er (verplichte) vaccinaties nodig zijn voor je bestemming en hou er rekening mee dat je je eventuele injecties een aantal weken voor je reis al moet halen. Voor actuele adviezen per land kun je het het beste even de site van de GGD raadplegen.

EHBO kitEHBO kit: zorg dat je altijd een EHBO kitje bij je hebt met de belangrijkste eerste hulp voorzieningen zoals pleisters, steriele gaasjes en een verbandschaartje. Deze kitjes zijn al verkrijgbaar vanaf  €6,50

Medicijnen: afhankelijk van je bestemming moet je denken aan malariapillen, zonneallergie piletjes, aloe vera voor als je erg verbrand bent door de zon, diarree remmers, pijnstillers en DEET.

Documenten: het is altijd verstandig om bepaalde informatie van jezelf mee te nemen op reis. Denk hierbij aan je bloedgroep, contactgegevens van je huisarts, een overzicht van de medicatie die je (eventueel) slikt, de gegevens van je zorgverzekering en een bewijs van inenting tegen gele koorts en je overige vaccinaties.

Eten en drinken: zeker in minder ontwikkelde landen is het erg belangrijk om een aantal zaken goed in de gaten te houden:

    • Vraag om je drinken zonder ijsblokjes, dit water kan verontreinigd zijn
    • Drink niet uit de kraan, maar uit een fles. Als je een gevoelige buik hebt, poets dan ook je tanden niet met kraanwater
    • Eet alleen eten wat vers klaar is gemaakt, geen eten wat al een tijdje bij het buffet of bij en stalletje ligt
    • Neem je eigen bestek, glazen en borden mee naar een hostel

Mocht je toch diaree krijgen, dit gebeurd meestal rond dag 3, zorg dan dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. En dan bedoelen we helaas geen alcohol, maar bij voorkeur water.

Acclimatiseren: het kan even tijd kosten voordat je gewend bent aan een nieuw land, je lichaam is tot veel in staat maar soms kan je best een handje helpen:

HitteHitte: blijf veel drinken om uitdroging te voorkomen, vermijd zoveel mogelijk alcohol, thee en koffie. Wacht niet met drinken tot dat je dorst hebt, maar doe dit continu. Draag daarnaast kleding die niet te warm is maar die je wel voldoende beschermd tegen de zon en insecten. Idealiter lichte, losse kleding, gemaakt van natuurlijke producten (zoals katoen). En kijk uiteraard uit met de zon, de zon is in veel landen veel sterker dan in Nederland dus smeer je goed in en draag beschermende kleding.

Kou: het is belangijk om de juiste spullen mee te nemen als je naar (extreem) koude plekken gaat. Draag verschillende lagen, eet regelmatig en drink ook genoeg. Van de kou moet je namelijk vaker naar het toillet.

Hoogte: boven de 2000 meter is er over het algemeen minder zuurstof. Voornamelijk als je direct naar een hooggelegen plek zoals Lhasa (Tibet), La Paz (Peru) of Cuzco (Ecuador) vliegt kun je daar last van krijgen. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, geen honger, moeite met slapen, weinig energie. Bij milde symptonen voldoet rustig aan doen, maar in ernstige gevallen kan het dodelijk zijn. De beste manier om accute hoogteziekte te krijgen is door geleidelijk te stijgen qua hoogte.