Geldzaken

GeldHelaas zit er een limiet aan je bankrekening en zal je dus keuzes moeten maken. Als je lang op reis gaat is het verstandig om een budget te maken. Op basis van het prijspeil op je bestemming en een paar basis elementen in je reis kun je dan een goed inschatting maken van hoeveel je moet sparen voor je vertrekt. Het is lastig om alles vooraf te weten dus zorg voor wat marge in je budget zodat je ruimte heb voor spontane acties gedurende je trip.

Bij het maken van je budget, start met de grote dingen die veel geld kosten. Een van de grootste uitgaven is je vliegticket. Hoe flexibeler je bent met je vertrekdatum hoe beter en probeer aankomst en vertrek op zaterdag te vermijden. Naast je vliegticket zijn een eventuele huurauto of camper en je accomodaties waarschijnlijk je grootste kostenposten. Het kost je nu even veel tijd om het uit te zoeken maar het kan je heel veel geld schelen! Dus vergelijk de verschillende aanbieders en vraag je af hoe veel luxe je nodig hebt. Een 4 sterren hotel ziet er leuk uit op het plaatje maar een hostel is vaak veel gezelliger en zorgt er voor dat je geld over houdt om leuke dingen te ondernemen. Overige zaken voor in je budget zijn je visum, verzekeringen, inentingen, kleding, backpack, evnetuele kampeerspullen, entreegelden, excursies en uiteraard je dagelijkse budget voor eten, drinken, internet, wassen en dergelijke.

Naast de kosten die je gaat maken in het buitenland heb je wellicht ook nog kosten in Nederland die gewoon doorlopen. De grootste kostenpost is vaak je huis, denk er goed overna of de de huur stop wilt zetten, je huis wilt verkopen of wellicht onder wil verhuren. Als je in een grote stad woont kan verhuren aan expats lucratief zijn. Ook heb je vaak doorlopende kosten voor je telefoon en je zorgverzekering, neem dit allemaal mee in je budget.

Als je budget rond is en je gaat op reis zijn er nog wat andere praktische geldzaken waar je rekening mee moet houden:

Pinnen: lang niet in elk land staan op elke hoek van de straat pinautomaten, dus zoek dit vooraf uit. In Cuba bijvoorbeeld is het verstandig om veel cash mee te nemen want buiten de grote resorts in Varadero vind je weinig banken. Check ook vooraf bij je bank of je pasje het doet in het buitenland. Sommige banken (zoals ING) blokkeren standaard je pasje buiten Europa om fraude tegen te gaan. Dit moet je dus activeren voor vertrek. Ook is het goed om de kosten te bekijken van het pinnen buiten de Euro zone. Het betaald zich vaak snel uit om een pakket af te sluiten waarbij je overal ter wereld gratis geld kan opnemen.

Cash: contact geld is altijd handig om bij je te hebben. Zorg wel dat je niet te veel geld op zak heb in verband met zakkenrollers. Als je toch veel geld bij je moet hebben, verdeel dit dan over verschillende plaatsen zodat je niet alles in 1 keer kwijt bent mocht je overvallen worden. Vanzelfsprekend is het ook altijd slim om vooraf de wisselkoers te checken.

Creditcard: in veel landen is het erg makkelijk om een credit card te hebben. In bijvoorbeeld Amerika is het veel gebruikelijker om met een credit card te betalen dan om te pinnen. Let er wel op dat geld opnemen bij de bank met een credit card vaak erg duur is, dus gebruik je credit card bijvoorbeeld voor het betalen in restuarants, cafe’s, hostels of autoverhuurmaatschappijen. Tegenwoordig hebben ook credit cards vaak een PIN code dus vergeet deze niet mee te nemen!

Ben je lid van de ANWB? Dan kun je ook via hen een credit card afsluiten. Je hebt dan een bestedingslimiet vanaf € 2.500 en  je aankopen zijn 180 dagen verzekerd.