Beste Reistijd

KalenderBij de keuze van je vertrekdatum kijk dan vooral naar wat de beste reistijd is voor jou. Reizen is een mooie manier om je studie af te sluiten of om te bedenken wat je volgende carrierestap wordt. Veel mensen gebruiken het ‘excuus’ dat het niet goed uit komt of zijn bang dat ze carriere kansen missen. Ook heimwee, de kosten en veiligheid zijn zorgen die meespelen. Enorme reisplannen maken is ook zeker niet makkelijk want er komt veel bij kijken. Maar toch geloof ik meer in de filosofie van Mark Twain “Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did so. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de beste reistijd voor je bestemming. Je kunt een vertrekdatum kiezen en vervolgens het geschikte land erbij zoeken of uiteraard je reistijd aanpassen aan je favoriete land. Er zijn natuurlijk enorm veel verschillende landen op de wereld maar grof gezegd kun je de ideale reistijden als volgt indelen:

Afrika: de evenaar gaat dwars door Afirka heen en dit zorgt voor veel verschillende klimaten. De regen in West-Afrika begint tussen maart en juni en eindigt tussen september en oktober, afhankelijk van de afstand tot de kust. De temperaturen zijn vaak hoger vlak voor de stortbuien. Het klimaat in Noord-Afrika is vergelijkbaar met Zuid-Europa, erg warme zomers en grijze winters. In Oost-Afrika heb je ‘long rains’ tussen maart en mei en ‘short rains’ tussen oktober en december. Juni en juli zijn de koelste maanden. De zomer in het zuiden van Afrika is tussen november en maart en is warm en nat. De winters kunnen verassend koud zijn.

Azie: het is zomer in het noorden van Azie van juni tot september. Dit is ook wanneer typhonen over Japan, Zuid0ost China en Zuid-Korea razen. De lente en de herfst is de beste reistijd voor China. In  Mongolie en ten noorden van de Chineze muur kan het extreem koud worden in de winter, denk aan -40 graden koud! De zomer is de beste tijd om Tibet te bezoeken. Zuid-China is het hele jaar door aangenaam, voordeel van de winter is dat er minder toeristen zijn. Bijna heel Zuid-Oost Azie is tropisch en dus warm en vochtig. Thailand, Laos, Myanmar, Cambodja en Vietnam hebben 3 seizoenen, ”koel” en droog van november tot maart, heet en droog van maart tot mei en tot slot heet en nat van juni tot oktober. Brunei, Indonesie, Malaysie en Singapore hebben 2 monsoons per jaar, normaliter 1 vanuit het noordoosten (tussen oktober en april) en 1 vanuit het zuidwesten (tussen mei en september). Tot slot, in India is het piek seizoen tussen november en februari wanneer het uitzicht het beste is en het relatief koel en droog is. Vanaf februari wordt het warmer en kan het ondraagelijk heet worden tot de monsoon in juni.

Europa: zoals bekend, in de zomermaanden heb je het beste weer in Europa, het enige nadeel is dat iedereen dit weet dus het is druk en duur. De wintermaanden zijn mild in Zuid-Europa maar in Scandinavie zijn de dagen erg kort en koud met veel sneeuw. De lente en de herfst zijn vaak goedkopere alternatieven voor de zomer alleen de kans op regen en wisselvallig weer is een stuk groter.

Midden-Amerika: het Caribisch gebied heeft heerlijk warm weer, behalve tijdens het orkaanseizoen in augustus en september. Tussen mid-december en mid-april worden de eilanden overspoeld door Amerikanen die hier willen ”overwinteren”. In Costa Rica geniet je optimaal van tussen januari en maart. Hoewel het groen van Costa Rica in de maanden juni tot november nog groener wordt, moet je in deze regenmaanden dagelijks minstens één onweersbui op de koop toe nemen. Voor Mexico heeft een gevarieerd klimaat maart de beste reistijd is tussen december en maart Over het algemeen geldt dat het tussen mei en september bakken is aan de stranden. De kleffe hitte wordt tussen oktober en mei gevolgd door koelere dagen waarin je ook, in de meeste regio’s, de zwaarste regenbuien ontloopt.

Noord-Amerika: naar Noord-Amerika kun je het hele jaar door. Ten oosten van de Rockies kan het erg benauwd zijn in de zomer, vooral in het zuiden. De meeste regen valt in de winter en aan de kusten. Florida heeft een tropisch klimaat en de zuidkust van Californie is het hele jaar door aangenaam. In Hawai valt de meeste regen tussen december en maart. Alask is erg wispelturig, maar net zoals in het noorden van Canada kan het hier extreem koud worden.

Oceanie: op elke dag van het jaar is het wel ergens mooi weer in Australie, want dit continent is zo inmens groot! In de wintermaanden kan het goed koud worden in het Zuiden van Australie en in Nieuw-Zeeland. Over het algemeen zijn de lente en de herfst de beste reistijden, delen in de Outback zijn in de zomer ongelooflijk heet. In het Noorden (rondom Darwin) heb je heftig regenbuien in november en december die grote delen ontoegankelijk maken. Ga je eilandhoppen in de Pacific dan zijn oktober en mei de rustigere en goedkopere maanden. Rondom kerst en oud en nieuw is het overal druk en duur.

Zuid-Amerika:  het toeristenseizoen is van december tot maart, wanneer alle gringo’s de kou in het noorden ontvluchten. Zuid-Amerika heeft veel verschillende klimaten. Zo heeft de kust van Brazilië een tropisch klimaat. Vanaf Rio naar het zuiden duurt het regenseizoen van oktober tot januari. In het noordoosten begint de regenperiode veel eerder, in Fortaleza al in april. Mei tot juli is daarmee de beste tijd om naar Brazilië te gaan, met uitzondering van het noordoosten waar je beter tussen augustus en december heen kunt gaan. De beste tijd om Argentinië te bezoeken, is tijdens het voorjaar (september en oktober) of het najaar (april en mei). In deze maanden kun je in het hele land terecht, met uitzondering van het diepe zuiden, waar de zomer (december tot februari) een beter reisseizoen is. De warme laaglanden in het noorden kun je trouwens het beste aandoen tijdens de winter, van mei tot juli. De toppen van de Andes en Tierra del Fuego kunnen vrijwel uitsluitend bezocht worden in hartje zomer, maar skiën doe je in Argentinië in de winter.