Tips voor de Peruaanse Amazone

60% van Peru bestaat uit jungle. Er zijn drie plekken waar je als reiziger de Amazone in kunt: rondom Iquitos in het Noorden of bij Manú en Puerto Maldonado (Tambopata) in de buurt van Cusco. Wij waren deze maand bij de laatste en geven je graag wat (budget)tips!

Veel reiziger die naar Peru gaan komen op een moment in Cusco. Vanuit hier ga je namelijk naar de wereldberoemd Machu Picchu. Het mooie is dan ook dat je de Peruaanse Amazone goed kan bezoeken vanuit Cusco. Wij kozen voor Tambopata National Reserve omdat die een stuk toegankelijker en betaalbaarder is dan Nationaal park Manú.

Vanuit Cusco kun je in 10-12 met de bus naar Puerto Maldonado, de uitvalsbasis voor Tambopata. Wij kozen er voor om te vliegen met StarPeru, dit duurt slechts 40 minuten en kostte EUR 75 pp. Puerto Maldonado is opvallend groot, er wonen hier bijna 75.000 en heeft een druk centrum vol mototaxi’s, restaurantjes en tourbureautjes. Je hoeft echter geen tijd te reserveren voor het stadje zelf, het heeft verder niks, al het moois ligt er omheen.

Het is natuurlijk erg gaaf om écht in hartje jungle te verblijven, dit is echter heel duur. Houdt er rekening mee dat er als snel EUR 150 pppn wordt gerekend voor een kamer en gids. Wij kozen er daarom voor om Puerto Maldonado als uitvalsbasis te nemen. Wij verbleven in de Wasai Lodge, aan de rand van de stad. Een comfortabele tweepersoonkamer kost hier EUR 62. Vanuit ons bed konden we de zon zien opkomen over de Rio de Madre de Dios, er liepen agouti’s onder ons balkon en er hingen luiaards in de bomen.

Bij aankomst regelden we een gids naar Sandoval Lake via het Tambopata Hostel, dit kostte EUR 40 pp. In de ochtend ga je in een bootje de modderige brede bruine rivier tussen al dat groen, met al die geluiden. Het is vervolgens 5km lopen naar het meer. Nou is 5km niet veel maar het hangt heel erg af wanneer je gaat of dit goed te doen is. Het regenseizoen is grofweg van december tot april maar ook nu half mei was dit pad nog enorm modderig. Doordat je continu wegglijdt en wegzakt kostte het ons bijna 2 uur om bij het meer te komen. In het droge seizoen is het een eitje want dan is het pad kurkdroog. Aan het einde van het pad peddel je in een kano via een kleine doorgang naar het meer. Als je gelukkig hebt, en dat hadden we, zie je hier de reuzenotters spelen en krijsen in het water. Ook zagen we een enorme kaaiman en apen slingeren in de bomen!

Een ander hoogtepunt van Tambopata is Macaw Clay Click, een plek waar in grote getalen macaws (grote papegaaien) zitten. Je moet hier wel geluk hebben want ze zitten er niet als het te ‘koud’ is of regent. Ook moet je er rekening mee houden dat je er verder vanaf zit dan dat de mooie plaatjes doen vermoeden, dus neem een telelens of verrekijker meer. Hetzelfde Tambopata hostel biedt voor EUR 190pp een 2 daagse tour aan inclusief overnachting in hun jungle lodge. Je gaat ‘savonds ook kaaimannen spotten.

Wat vind je er van? Een bezoekje waard?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.