Reistips Putre, Chili

Suriplaza (4750m)De meeste reizigers weten San Pedro de Atacama inmiddels goed te vinden. Zij komen hier vanwege de prachtige zoutvlaktes en indrukwekkende altiplano. Wil je echter ‘off the beaten track’ ga dan naar Putre, vlakbij de grens met Peru en Bolivia.

800 km ten noorden van San Pedro ligt Putre, het beste te bereiken vanaf kustplaats Arica. Arica heeft een vliegveld en hier kun je ook gemakkelijk een auto huren. Een 4×4 is buiten het regenseizoen (december tot maart) niet nodig, maar een 4×2 jeep met high clearance is zeker wel aan te raden. Er is dure benzine en diesel beschikbaar in Putre. Je kunt het beste geen jerrycans benzine meenemen, die kunnen namelijk exploderen op grote hoogte

Vanuit Arica rijd je in 2.5 uur over een geasfalteerde weg naar Putre. Belangrijk om je te realiseren is dat Putre op 3530 meter ligt en als je vanaf zeeniveau komt is dit een aardige aanslag op je lichaam.  Neem 1-2 dagen de tijd om te acclimatiseren voordat je nog hoger gaat. Doe dus rustig aan, drink geen frisdranken en alcohol en eet licht zowel de avond ervoor als de dag zelf.

Vanuit Putre kun je verschillende dagtrips maken in de omgeving, er zijn verder namelijk geen accommodatie mogelijkheden. Wij verbleven in de Terrace Lodge, echt een aanrader. Eigenaar en gids Flavio kan je helpen met vragen en tips en hij verkoopt ook eigen gemaakte kaarten van de omgeving.

De bekendste dagtrip is naar Parque Nacional Lauca. Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij dit park. Enerzijds een prachtig landschap, vooral Lago chungará (4517m) welk wordt gedomineerd door de 6342m hoge Parinacota vulkaan. Anderzijds is de asfaltweg door het park ook dé transport route van Bolivia, via Chile, naar de kust. Dus verwacht veel stof en rijen Boliviaanse vrachtwagens.

Een echte aanrader is om na Lago Chungará een klein stukje terug te rijden naar het dorpje Parinacota. Vanuit hier gaat een prachtige route richting Suriplaza. Je rijdt langs dorpjes niet groter dan 1 a 2 huisjes met enorme hoeveelheden lama’s, echt geweldig. Eenmaal bij Suriplaza zit je op maar liefst 4750m en rijd je in een geweldig kleuren spectakel, fel gekleurde bergen, oranje grond, felgroene struiken, onbeschrijvelijk! De weg terug naar Putre gaat over een vulkaan, volgens het bordje 5.250m, volgens mijn GPS 4.850m. Absoluut geweldig maar zorg echt dat je geacclimatiseerd bent. Delen van deze route gaan over gravel dus zorg voor een 4×2 high clearance jeep.

Salar de Surire Een ander hoogtepunt is zeker de route naar Salar de Surire (4200m). Vanuit Putre zit je in no time op 4500m en rijd je over de immens wijdse hoogvlakte parallel aan de Bolviaanse grens richting het zuiden. Je rijdt door Reserva Nacional Las Vicuñas en ziet hier gegarandeerd honderden en honderden vicuñas, lama’s en ñandu’s. En dan Salar de Surire, een zoutvlakte met ontelbare hoeveelheden flamingo’s! Trek voor deze route een volledige dag uit en rijdt voorzichtig. Wij hebben in ongeveer 10 uur namelijk slechts één andere auto gezien, dus hulp kan even op zicht laten wachten als je in de problemen komt. Ook hier is een 4×2 high clearance jeep nodig.

Waar ik zelf niet ben geweest maar wat ook nog geweldig mooi schijnt te zijn is Quebrada Allane. Een prachtige canyon net buiten Parque Nacional Lauca, ten noorden van Ruta 11.

Wat denk jij, wordt dit de nieuwe San Pedro de Atacama?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.