Komodo National Park

Als we de Lonely Planet en de vele reisblogs mochten geloven is eiland Flores ‘the next best thing’ van Indonesië: perfecte duikspots, Komodo dragons en prachtige eilanden. Daar wilden we natuurlijk even kijken.

Met een klein propeller vliegtuigje kwamen we aan op het vliegveldje van Labuanbajo. Labuanbajo was 10 jaar geleden niet meer dan een rustig vissersdorpje en lijkt de snelle groei in toeristen nu eigenlijk niet aan te kunnen. Het was voor ons erg lastig om lastminute een accommodatie te vinden want vraag en aanbod lijkt compleet uit verhouding.

De highlight vanuit Labuanbajo is het Komodo National Park, maar omdat alles op of in het water is moest dat dus met een tour en/of boot. Shop hier goed rond want de prijzen lopen enorm uiteen en zorg dat je niet alleen boekt op basis van het plaatje van de boot maar dat je de boot ook daadwerkelijk hebt gezien.

Het Komodo national park is één van de beste duikspots ter wereld, er worden dan ook veel tours aangeboden naar verschillende duikspots in dit prachtige park. Helder blauw water met ontelbare onbewoonde eilandjes. Je hebt hier goede kans om naast de vele soorten vissen, haaien, schildpadden en enorme manta rays te spotten!

We zijn ook een dag met een speedboot op pad geweest zodat we meerdere verder gelegen plekken konden bezoeken. De eerste stop was Padar eiland, waar we met een korte stevige klim naar boven konden lopen. Het was zo vroeg al ontzettend zweten, maar dit uitzicht! Verschillende bergen, baaien met witte stranden omringd door helder blauw water, echt top. De volgende stop was Komodo eiland, hier hebben we de Komodo dragons gezien. Deze enorme 3 meter lange hagedissen, die met gemak een hert of een buffel opeten, zijn zeker indrukwekkend, maar ook al ontkennen de rangers het, ze werden duidelijk gevoerd. Ze lagen redelijk suf vlakbij het pad. Na een bezoekje aan het roze strand van Pink Beach maakten we ook nog een snorkelstop bij het prachtige Pulau Kanawa, echt een paradijsje.

Omdat alles hier zo duur is hebben we voor de volgende dag gewoon zelf een bootje geregeld in de haven om naar een aantal nabijgelegen eilandjes te gaan. Bijna niemand sprak Engels maar uiteindelijk hebben we een local gevonden die ons voor een klein prijsje naar Pulau Seraya en Pulau Bidadari kon brengen. Het was een afgetrapt bootje maar heel betaalbaar en we hadden zo alle vrijheid!

Een laatste tip voor Labuanbajo, sla de Paradise Bar niet over. Hie kun je, onder het genot van een pina colada of een Bintang vanaf het hooggelegen terras naar een ongekende zonsondergang kijken!

Lees ook: De nieuwe hype van Indonesië: Flores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.