Een week op Sulawesi

Voor vertrek wisten we eigenlijk zo goed als niets van het eiland Sulawesi, we waren eigenlijk ook helemaal niet van plan om hier heen te gaan. Maar na het lezen van dit hoofdstuk in de Lonely Planet van Indonesië was het duidelijk dat dit onze volgende bestemming zou worden!

Bij aankomst op het vliegveld van Manado merkten we al gelijk een groot verschil met het daarvoor bezochte Java, we waren namelijk niet alleen de enige blanken in het vliegtuig maar zelfs in de hele aankomsthal! Sulawesi is blijkbaar geen toeristische bestemming.

We sloegen de grote stad gelijk over en namen de boot naar de Bunaken, een klein eilandje in het Bunaken Manado Tua Marine National Park. Het is hier zo mooi, weelderig groen met vulkanische toppen en dan het water, zo helder! De Bunaken staan bekend als één van ’s werelds beste duikspots ter wereld. Naast de enorme hoeveelheid verschillende gekleurde vissen, rifhaaien en schildpadden heb je hier ook een enorme koraalmuur. Ene moment zwem je een paar meter boven het rif en dan opeens een wand van meer dan 100m steil naar beneden, wat een diepte!

Na de Bunaken gingen we land inwaarts, wederom prachtig. Slingerend door de groene bergen vol jungle.We gingen met een gids het Tangkoko-Batuangas Dua Suadara Nature Reserve in. Hier leven namelijk spookdiertjes! Het spookdiertje is met slechts een paar centimeter het kleinste aapje ter wereld en is met zijn uitverhouding grote ogen en oren echt super cute! En ja hoor bij zonsondergang kwamen er een paar uit de ‘sleeping trees’ om te gaan jagen. Echt leuk! Ook zagen we 2 groepen zwarte makaken, een cuscus en een enorme vogelspin. We hebben 4 uur door het tropisch regenwoud gelopen en de hike was zeker niet zwaar, maar de lange kleding in combinatie met de hitte en hoge luchtvochtigheid was erg oncomfortabel, dus je moet er wat voor over hebben!

Onze laatste stop was Tomohon. Het gebied rondom Tomohon is duidelijk (nog) niet ingesteld op zelfstandige reizigers, maar met een beetje geduld, google maps en tripadvisor kom je een heel eind. We hebben een scooter kunnen regelen en zijn naar 2 meren gereden, de kleine Danau Linow en de enorme Danau Tonado. Onderweg reden we door verschillende (vissers)dorpjes waar het verkeer naast auto’s en brommers ook nog uit paard en wagen bestond. Het uitzicht onderweg op de groene bergen en de vulkanische toppen was prachtig. De vele kinderen zwaaiden enthousiast als we langsreden.

Sulawesi is ons super bevallen maar ondanks dat hebben we slechts een klein stukje in het noorden bezocht. De rest van het eiland is lastig te bereizen, wegen zijn slecht, vervoer is langszaam en faciliteiten minimaal. Ook stuit je in het midden en zuiden van het eiland vaak op traditionele tradities zoals het offeren van dieren en heftige begrafenis ceremonies, beide zien wij liever niet. Mocht je dit wel interessant vinden dan is Tana Toraja de plek om naar toe te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.